Over

Over het festival

Opera Viva Festival is een jaarlijks muzikaal feest voor muziekliefhebbers, cultuurliefhebbers, operafanaten en nieuwsgierige bezoekers. Laagdrempelig, toegankelijk en verrassend. Met Woerden als inspirerend decor.

Het festival brengt amateurs en professionals samen. Lokaal, regionaal en internationaal. Wij werken samen met een diverse groepen musici: 

jonge zangers c.q. afgestudeerde studenten van conservatoria in het kader van talentontwikkeling. Ervaren musici, zoals leden van het Residentie Orkest en andere bekende orkesten, ter ondersteuning van de professionele zangers, lokale amateurs, leden van de bekende Opera Viva amateurgroep in Woerden, jonge dansers van de dansschool olv een professional van de bekende theaterschool NJMT Nationale Jeugd Muziek Theater en betrokkenen uit Woerden.

In het kader van inclusiviteit en diversiteit nodigen wij diverse Woerdense doelgroepen uit mee te doen  aan activiteiten! Het betreft lokale sociale maatschappelijke instellingen zoals Inclusief Woerden, Inloophuis Leven met kanker en Stichting Sinar Muluku. Naast bovengenoemde groepen krijgen ook andere geïnteresseerden de gelegenheid om te participeren. 

(O)PRO | professionele voorstellingen, concerten, lezingen, workshops

(O)MUSA | muziektheater producties, met een sociale waarde, of met/voor een bijzondere doelgroep of gelegenheid

(O)AMA | de roots van het Opera Viva Festival: opera voorstellingen en concerten door amateurs

Hoe het ooit begon

Het begon met Opera Viva AMA, een kleinschalig project met een kleine groep zangers en een pianist. Deze kleine groep is uitgegroeid tot een heus operagezelschap van solisten en koor. 

Twaalf jaar lang voerde Opera Viva een op maat geschreven opera uit onder de deskundige leiding van mezzosopraan en theatermaakster Carla Regina. Dat wil zeggen, dat er van aria’s en koorstukken uit verschillende opera’s een nieuwe opera gemaakt wordt. 

In 2018 kwam Carla met het idee om een laagdrempelig FESTIVAL in Woerden te creëren. 

Samen met Arie Oosterlee, in de rol als zakelijk leider en voorzitter van de hiervoor opgerichte Stichting Opera Viva Festival, werkte zij dit idee verder uit om in de provinciestad Woerden een betekenisvolle operatraditie te ontwikkelen, beiden geïnspireerd door beroemde festivals als Glyndebourne en Aix en Provence. 

Een FESTIVAL met een professioneel programma met bekende opera’s en bekende namen uit de operawereld, muziektheater producties én met de amateur voorstellingen waar het allemaal mee begonnen is. 

Over Carla Regina

Carla Regina begon haar muzikale carrière op 3-jarige leeftijd als pianiste en rondde in 1992 haar pianostudie af aan het Niccolo Piccinni Conservatorium in Bari (Italië̈). Zij begon aan haar zangstudie op 18-jarige leeftijd bij de Bulgaarse mezzosopraan Eughenia Dundekova, volgde later lessen bij de sopraan Floriana Cavalli en studeerde af in 1996 (kamermuziek) en 1999 (klassieke stem) met Daniela Uccello en Sonia Turchetta aan het prestigieuze Giuseppe Verdi conservatorium in Milaan. Ook volgde Carla masterclasses voor klassieke stem bij Elio Battaglia,Thomas Quasthoff, William Matteuzzi, Valerie Guillorit, en acteercursussen volgens de Strasberg / Stanislavskj methode.

Als pianiste kreeg zij op 22-jarige leeftijd een studiebeurs als repetitor aan het Scala Theater. Zo werkte zij samen met de eminente dirigenten Claudio Abbado en John Elliott Gardiner aan het Teatro Comunale di Ferrara , totdat zij ontdekte dat zingen haar echte passie was. Carla maakte in 1998 haar debuut als mezzosopraan in het oratorium “Applausus” van Haydn tijdens het festival van Haute Limoges in Frankrijk.

Sindsdien vertolkte zij rollen in opera’s en was als zangeres verbonden aan veel orkesten van Europa, waaronder het Bacchus Ensemble, het Philharmonisch Orkest van Stuttgart, het Contraint Ensemble, het Divertimento Ensemble, het Nederlands Promenade Orkest en I Pomeriggi Musicali.

In Nederland speelde zij in 2003 de titelrol in Carmen van George Bizet. In de reprise van dit project in 2004 stond zij twaalf maal voor een uitverkochte zaal en bracht avond aan avond 1400 toeschouwers in vervoering. Deze uitvoering is uitgebracht op DVD (11 mei 2004).

Ze trad op in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Amerika onder andere het Grachtenfestival en de Uitmarkt in Amsterdam, in de Lugano Concert Hall in Zwitserland, het Baden Powell Theatre in Brazilië̈, het Haute Limoges Festival en het Atelier Musicale du XX Siècle in Frankrijk, het Sala Verdi en Baveno Opera Festival, Teatro Belli van Spoleto in Italië̈, het Schleswig-Holstein Festival, het Rossini Festival in Duitsland en het Den Enden Opera House in Denemarken, Los Angeles, U.S.A.

Door haar passie voor muziektheater en de veelzijdigheid in het gebruik van haar stem is Carla Regina vertolkster van hedendaagse muziek en theaterproducties onder andere Ensemble Contraint.

In maart 2006 schreef, produceerde en regisseerde Carla haar eigen muziektheater onewomanshow ‘Music for a while’, waarin zij optrad als opera- en hedendaagse zangeres en als actrice met erg veel succes, ook in de Italiaanse première (mei 2007).

In 2008 produceerde en regisseerde Carla haar project ‘Het leven is een opera’ waarin zij optrad als operazangeres en als actrice met de medewerking van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

In 2009 werd Stichting Voice Actually! opgericht.

2010-2011 was het jaar van de voorstelling ‘In viaggio’, en in 2012 ‘Pre-ludiando’ met originele muziek van Oscar winnaar Gabriel Yared.

Het theatraal concept voor 2014-2015 was het theaterconcert ‘Liederen van heimwee en saamhorigheid’. Carla werd begeleid door pianiste en accordeoniste Nettie Krull; medewerking volgde aan United States of Opera, Opera Dagen. In 2016 was Carla een van de artiesten van het Stichting Granate ‘Reading Gilgamesh’ project. Tegelijkertijd werkte zij ook aan de try-outs van haar nieuwe programma ‘Naked’.

Carla heeft de Premio Assami Prijs voor Hedendaagse Muziek (2001) op haar naam staan net als de ‘Oscar della Musica’ Award voor de Beste Jonge Italiaanse Uitvoerende in Nederland.

In 2007 ontving Carla de Premio Leonardiano voor Muziek in Italië. Ze trad op voor de Deense, Nederlandse en Braziliaanse televisie.

De pers over Carla Regina

  • “De mezzosopraan uit Bari heeft vele elementen van een ideale Carmen: een markant dramatisch mezzo sopraangeluid, een sensuele uitstraling gekoppeld aan een briljant acteertalent.” (Westland Courant, NL)
  • “ She conveys music, singing, acting in a modern yet classical way, matching an expressive stage presence with a beautiful voice, full, intense and vibrant.” (Orpheus, Germany)
  • Her voice is a powerful and intense instrument, it comes straight to your heart. The complete mastering of her voice and her versatility are the strongest points of Carla Regina, Italian mezzo of many colours and nuances.” (Corriere del Teatro, Italy)
  • “…with a great deal of confidence and nonchalance, the singer showcases not only her vocal skills, but also her theatrical skills, and quite a stage presence.” (Primo piano-Italy)
  • “Carla Regina bewijst dat ze van vele markten thuis is. Ze brengt aria’s, jazzballads en Italiaanse folknummers op prachtige wijze.” (Het Parool-NL)       

Organisatie

Het Opera Viva Festival is een initiatief van Carla Regina die met passie en enthousiasme opera bij het grote publiek onder de aandacht wil brengen en daarin is ze met het eerste festival in 2018 bijzonder geslaagd.

“Woerden moet een operaplek worden waar je graag naar toe wil, bij wilt horen, waar je luistert naar grote sterren, workshops volgt en ook nog even het mooie Woerden bezoekt en streekproducten proeft.”

Ons team       

  • Artistiek leider: Carla Regina
  • Marketing Bureau: Buro Fudge
  • Werkgroep Opera Viva en contactpersoon Opera Viva: Hanny de Koning

Bestuur

De Stichting Opera Viva Festival wil opera toegankelijk maken in Woerden en dat doet zij door het organiseren van een jaarlijks terugkerend festival in theater en muziekschool Het Klooster en op diverse andere plekken in en rond het centrum. Allerlei activiteiten vinden er plaats zoals professionele optredens, amateur optredens, kidsworkshops, lezingen en culinaire melodieën.

Documenten

De Stichting Opera Viva Festival plaatst hier belangrijke documenten: