Programma 2021

Terugblik derde Opera Viva Festival 2021 op 3 juli en 31 oktober 2021

Ondanks de Corona pandemie is toch besloten om de voorstellingen door te laten. De enige concessie was dat de voorstellingen over 2 data verdeeld moest worden. Daarom vonden in juli en in oktober de voorstellingen plaats met in achtneming van alle toen geldende Coronavoorschriften.

Zaterdag 3 juli 2021 (O)PRO

Zaterdag ochtend zongen solisten van Opera Viva Festival amateurs (O)AMA* op de binnenplaats van het Kasteel liederen met het thema Love is in the air. Het publiek werd verrast met Romantische liefdes aria’s en duetten van opera’s. Prachtige muziek van  Donizetti, Puccini, Gershwin, Lehàr, Mozart.

Rond de lunch werd publiek dat rond de haven verbleef toegezongen door de Drijvende Diva. Een optreden waar menigeen voor bleef staan en genoot van dit spektakel. Een opera diva, drijvend in een enorme baljurk van paraplu’s, dwars door de Woerdense Singel. Terwijl twee sierlijke waterlakeien de diva lieten zweven, zong zij loepzuiver beroemde aria’s van onder meer Mozart en Puccini.

In de middag zongen wederom de amateurs van Opera Viva Festival in het Kasteel liederen van Gounod, Flotow, Mascagni met als thema de kracht van een vrouw. Aria’s vol passie, drama en joie de vivre. 

Eind van de middag vond onder grote belangstelling van het publiek een optreden plaats door Ariel Sin Y Lee, sopraan begeleid door Petros Papoulias op de piano. Een voorstelling in de Petruskerk, officieel geopend door de Burgemeester Molkenboer van Woerden. 

Ariel Sin Ye Lee, HongKong, is een sopraan die lyrisch zingt. Dat wil zeggen, dat ze de flexibiliteit en wendbaarheid van een lichte stem combineert met de kracht van een zwaardere stem, zodat ze als het ware over een orkest heen kan zingen. Het timbre is warm en gevoelig. Ariel bracht liederen ten gehore van de belcanto tijd. Dat zijn liederen uit de Renaissance, uit de Gouden Eeuw van de opera. Liederen uit de leukste en bekendste opera’s van beroemde opera helden als Verdi en Puccini.

Ariel Sin Ye Lee behaalde haar master in klassieke zang in Nederland, aan de HKU/Utrechts conservatorium in 2019. In april was zij ‘on tour’ met Wende Snijders’, voor de theater programma ‘De Wildernis’.

Deze muzikale zaterdag werd afgesloten met La Serva Padrona, een vermakelijke komedie met prachtige, herkenbare muziek van Pergolesi. La Serva Padrona, de bazige meid, is een Opera Buffa, ofwel een komische opera. Al 300 jaar is het een favoriet stuk van veel operafans over de hele wereld. Het gaat over een dienstmeid, die haar baas op een zeer listige manier weet te overtuigen om met haar te trouwen. De opera werd in het Italiaans gezongen. De klungelige dienaar Vespone zal in het Nederlands het verhaal vertellen.

Zondag 4 juli 2021 

Lockdown Unplugged

Op zondagmiddag vond twee maal de bijzondere muziek-theatervoorstelling plaats van Alleen maar een Stem. Persoonlijke verhalen van uiteenlopende bewoners uit Woerden werden gekoppeld aan klassieke stukken, pop en musical. Denk aan de Beatles en the Greatest Showman. Het waren stuk voor stuk verhalen die verteld moeten worden, gezongen door mensen die gehoord moeten worden, ‘mensen die een stem verdienen’. Verhalen uit het échte leven gegrepen. Een ontroerend mooie voorstelling waarbij de tranen af en toe prikte achter de ogen. De verhalen werden geschreven  tijdens de corona lockdown. Verhalen over eenzaamheid en saamhorigheid. Over angst, hoop en mondkapjes. Trieste verhalen, maar ook grappige verhalen. Zoals in een echte opera: de emoties vlogen alle kanten op.

Zondagavond stond een stoer optreden op het programma Nando Russo verzorgde een interactieve workshop over percussie bij opera. 

Concertsolist Nando Russo gaf een bijzonder leuke muzikale workshop over het verhaal van percussie in de wereld van opera. Het was een interactieve workshop, waar de zaal bij betrokken werd. Nando vertelde aan de hand van verschillende instrumenten over wat percussie doet in beroemde operastukken. Het werd een groot ritmisch feestje! Nando Russo is eerste percussionist van het Nederlands Philharmonisch Orkest, tevens van La Scala in Milaan. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 1998 zijn masterdiploma concertsolist behaalde. Een jaar eerder had hij aan het Conservatorium N. Piccinni te Bari (Italië) al het diploma jazzmuziek behaald en was hij begonnen met studies compositie en orkestdirectie. In 1997 werd hij lid van het Schleswig-Holstein Musik Festival Orchestra en in 1998 van het Gustav Mahler Jugend Orchester onder dirigent Claudio Abbado.

In 1999 kwam hij in dienst bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Naast zijn vaste aanstelling speelt hij bij onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Orchestra Filarmonica della Scala, Orchestra del Teatro La Fenice di Venezia, Orchestra del Teatro Comunale di Bologna, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI en de Opera van Stuttgart.

Nando componeerde verscheidene werken in opdracht van onder meer het Nederlands Kamerorkest en Het Nationale Ballet. Hij wordt door de Conservatoria van Arnhem, Den Haag, Rotterdam, Groningen en Amsterdam en de Conservatoria van Salerno (Napels-Italië), en Campobasso (Italië) vaak gevraagd als lid van de jury of als masterclassdocent. Nando Russo was hoofdvakdocent pauken en slagwerk aan het Conservatorium N. Piccinni van Bari (Italië), gaf les aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is tot op heden docent aan het Fontys Conservatorium te Tilburg.

Het 2e deel van het Opera Viva Festival vond plaats op 31 oktober 2021

Op zondag 31 oktober vond de amateurvoorstelling Woerden Zingt Opera plaats verzorgd door de solisten en koorleden van Opera Viva (O)AMA.  Een luchtige opera, met een zeer afwisselend, licht klassiek en vrolijk operaprogramma. Gedurende de hele voorstelling stond de tekst en de muziek volledig in het teken van ‘Cantare – Zingen’.

Er werden stukken gezongen van Donizetti, Gershwin, Mozart, Puccini, Purcell en Verdi, afgewisseld met aria’s die door solisten werden gezongen. Met als slotstuk het vrolijke Cantiamo uit Kiss me Kate.

* (O)AMA , ofwel de amateurs van Opera Viva Festival amateurs zijn de roots van het Opera Viva Festival: opera voorstellingen en concerten door bevlogen amateurs.