12 juni 2022

Toelichting op L’Elisir d’amore (het liefdeselixer)

De beroemde opera van Gaetano Donizetti is een klassieker van opera fans over de hele wereld. 

De boerenjongen Nemorino is verliefd op de mooie, rijke grondeigenares Adina, die doet alsof ze niets van hem wil weten. Adina leest voor uit de legende van Tristan en Isolde, en spot met het verhaal van de liefdesdrank. Behalve Nemorino heeft ook sergeant Belcore een oogje op Adina. Zij raadt Nemorino aan niet zoveel tijd aan haar te besteden, maar liever zijn doodzieke suikeroom te bezoeken.

De rondtrekkende kwakzalver Dulcamara verschijnt in het dorp. Nemorino denkt nog steeds aan de liefdesdrank: natuurlijk kan Dulcamara hem aan zo’n wondermiddel helpen, dat hem onweerstaanbaar zal maken! In werkelijkheid verkoopt hij hem een fles wijn. Overtuigd van de werking daarvan neemt Nemorino een onverschillige houding tegenover Adina aan. Zij is zo beledigd dat ze Belcore haar jawoord geeft. 

Alles is gereed voor de bruiloft, maar Adina vraagt uitstel: zij wil toch Nemorino. Deze heeft bij Dulcamara nog een fles ’liefdeselixer’ gekocht, die hij heeft moeten financieren door zich als soldaat in te schrijven. Alle meisjes van het dorp flirten plotseling met hem: hij schrijft dit toe aan de wonderdrank, maar de reden is het feit dat zijn rijke oom gestorven is en hem alles heeft nagelaten. Nemorino en Adina weten dit echter nog niet. Als Adina hoort welk offer Nemorino voor haar heeft gebracht, is ze ontroerd en koopt hem vrij. Ze vallen elkaar in de armen. Belcore besluit dat er nog genoeg andere meisjes zijn om het hof te maken. Nu pas horen Nemorino en Adina dat de jonge boer een rijk man is geworden. Dulcamara roemt de werkzaamheid van zijn toverdrank  (Credits DNO) .

Deze opera is een vrolijk, luchtig, speelse opera met prachtige aria’s en een happy ending. De opera heeft zoals gebruikelijk , aria’s , duetten, koren, en recitativo’s in Italiaans gezongen. In deze versie, de gezongen recitativo’s (die een beetje de functie van tekst in de operawereld hebben), veranderen in gewone Nederlandse tekst die door de zangers wordt vertolkt. 

(Dit is eigenlijk de format van OPERA VIVA AMA, opera’s met tekst tussen de muziek die uitlegt, of het verhaal vertolkt).

Het wordt het verhaal van Woerden, boerenstad die rechtstad wordt,  het verhaal  van de boer Nemorino en de melkmeisje Adina,en een de spaanse soldaat Belcore, tijdens de dagen van 1372. 

Drankelixir, als Melkelixir, Dulcamara als lokaal held van de geschiedenis of de actualiteit. 

Het wordt een Woerdens verhaal, een verhaal met duidelijke referenties naar Woerdense historie, personages, monumenten en prachtig gezongen, alles samenkomend in een operaspektakel dat trouw is gebleven aan het motto van Opera Viva Festival: opera toegankelijk maken.

l’Elisir d’amore

Info

datum: 12 juni 2022
tijd: 16:30 – 18:00 uur
kosten: € 25,- pp
locatie: Theaterzaal Het Klooster
Wilhelminaweg 77
Woerden