Avondprogramma

Toelichting opera 4 peace

Musici van de wereld 4 peace: De Oekraïense Anna Adamenko zal volksliederen uit de Oekraïne zingen, waarbij zij begeleid wordt door pianist Luis Romero Estrada uit Mexico.

Toelichting op de muziektheater voorstelling “Rampjaar ANNO NU”

In het Rampjaar 1672 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van verschillende kanten aangevallen, namelijk door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. In 1672 stond met het leger van Engeland, Frankrijk en de bisdommen Keulen en Münster het grootste leger aan de Nederlandse grenzen sinds de tijd van de Romeinen. Op 12 juni 1672 trokken de Fransen de grens van de Republiek over . Al snel versloegen de Fransen het zwakke leger van de Republiek. De Hollandse Waterlinie leek uitkomst te bieden, maar op 27 en 28 december 1672 slaagde het Franse leger erin om met troepen gedeeltelijk het ijs over te steken. Het Rampjaar 1672 had grote gevolgen voor de Republiek. De strijd, die in totaal ongeveer zeventien maanden duurde, leidde onder meer tot de sluiting van banken, winkels, rechtbanken, scholen en schouwburgen.
Ook gingen door de oorlogscrisis veel handelaren, kunstenaars en schilders failliet. De grond lag nog jarenlang braak… volgens een Nederlands gezegde was “het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos”. In 2020, een Rampjaar ANNO NU, met de Coronapandemie. De coronapandemie is de wereldwijde verspreiding van de ziekte COVID-19 en de ingrijpende gevolgen voor de samenleving. In december 2019 werd in de Chinese miljoenenstad Wuhan een cluster van symptomen van een “longontsteking van onbekende oorsprong” waargenomen. In januari werd het virus voor het eerst geïdentificeerd. Toen vanaf midden februari 2020 in Europa infectieclusters ontstonden, werden hier quarantainemaatregelen getroffen. In de maanden daarna raakten wereldwijd miljoenen mensen besmet, van wie meer dan 1,4 miljoen patiënten overleden aan de gevolgen van het virus.
Sinds 11 maart 2020 wordt de uitbraak van COVID-19 erkend als een pandemie door de WHO. Het maatschappelijke leven in een aanzienlijk deel van de wereld kwam grotendeels tot stilstand, waardoor zich een recessie aandiende. Daarbij werden hotels, dorpen en steden geïsoleerd. Verder werden, om te voorkomen dat mensen dicht op elkaar zouden komen en zo het virus zouden kunnen verspreiden, diverse sport- en andere evenementen afgelast, uitgesteld of afgewerkt zonder publiek. Ook werden scholen voor onbepaalde tijd gesloten.

opera 4 peace – rampjaar ANNO NU

Info

datum: 11 juni 2022
tijd: 19:30 – 21:30 uur
prijs: € 25,- pp
locatie: Opstandingskerk
Wilhelminaweg 8
Woerden

Begin april waren in vrijwel alle Europese landen strikte maatregelen genomen: samenscholingsverboden ook voor kleine groepen van drie tot vijf personen, uitgaansverboden of tenminste strikte adviezen zo mogelijk thuis te blijven en thuis te werken, sluiting van alle niet-noodzakelijke winkels en politiecontroles. In sommige landen werd een avondklok ingesteld Wereldwijd werden soortgelijke maatregelen door vele regeringen overgenomen, afhankelijk van de plaatselijke situatie. En het is ook niet voorbij. In de hele wereld is “het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos”. Deze twee zeer zware periodes, en hun overeenkomsten, zijn de inspiratie voor het muziektheater voorstelling “Rampjaar ANNO NU”: 1672 en 2020 worden samen één verhaal van een “annus terribilis”: een Rampjaar, anno nu.

Zoals gebruikelijk in muziektheater, wordt het verhaal aangevuld en verrijkt met een muzikaal repertoire. Een gevarieerd, eclectisch repertoire, symbolisch voor de twee historische momenten, zo ver uit elkaar, maar zo vergelijkbaar. Dus aan de ene kant: prachtige barok-melodieën in het Frans gezongen (o.a Rameau, Lully). Aan de andere kant: muziek van deze tijd, in het Nederlands gezongen (o.a. Herman van Veen, Blof, Toon Hermans).