OVER CARLA REGINA

Carla Regina begon haar muzikale carrière op 3-jarige leeftijd als pianiste en rondde in 1992 haar pianostudie af aan het Niccolo Piccinni Conservatorium in Bari (Italië̈). Zij begon aan haar zangstudie op 18-jarige leeftijd bij de Bulgaarse mezzosopraan Eughenia Dundekova, volgde later lessen bij de sopraan Floriana Cavalli en studeerde af in 1996 (kamermuziek) en 1999 (klassieke stem) met Daniela Uccello en Sonia Turchetta aan het prestigieuze Giuseppe Verdi conservatorium in Milaan. Ook volgde Carla masterclasses voor klassieke stem bij Elio Battaglia,Thomas Quasthoff, William Matteuzzi, Valerie Guillorit, en acteercursussen volgens de Strasberg / Stanislavskj methode.

Als pianiste kreeg zij op 22-jarige leeftijd een studiebeurs als repetitor aan het Scala Theater. Zo werkte zij samen met de eminente dirigenten Claudio Abbado en John Elliott Gardiner aan het Teatro Comunale di Ferrara , totdat zij ontdekte dat zingen haar echte passie was. Carla maakte in 1998 haar debuut als mezzosopraan in het oratorium “Applausus” van Haydn tijdens het festival van Haute Limoges in Frankrijk.

Sindsdien vertolkte zij rollen in opera’s en was als zangeres verbonden aan veel orkesten van Europa, waaronder het Bacchus Ensemble, het Philharmonisch Orkest van Stuttgart, het Contraint Ensemble, het Divertimento Ensemble, het Nederlands Promenade Orkest en I Pomeriggi Musicali.

In Nederland speelde zij in 2003 de titelrol in Carmen van George Bizet. In de reprise van dit project in 2004 stond zij twaalf maal voor een uitverkochte zaal en bracht avond aan avond 1400 toeschouwers in vervoering. Deze uitvoering is uitgebracht op DVD (11 mei 2004).

Ze trad op in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Amerika onder andere het Grachtenfestival en de Uitmarkt in Amsterdam, in de Lugano Concert Hall in Zwitserland, het Baden Powell Theatre in Brazilië̈, het Haute Limoges Festival en het Atelier Musicale du XX Siècle in Frankrijk, het Sala Verdi en Baveno Opera Festival, Teatro Belli van Spoleto in Italië̈, het Schleswig-Holstein Festival, het Rossini Festival in Duitsland en het Den Enden Opera House in Denemarken, Los Angeles, U.S.A.

Door haar passie voor muziektheater en de veelzijdigheid in het gebruik van haar stem is Carla Regina vertolkster van hedendaagse muziek en theaterproducties onder andere Ensemble Contraint.

In maart 2006 schreef, produceerde en regisseerde Carla haar eigen muziektheater onewomanshow ‘Music for a while’, waarin zij optrad als opera- en hedendaagse zangeres en als actrice met erg veel succes, ook in de Italiaanse première (mei 2007).

In 2008 produceerde en regisseerde Carla haar project ‘Het leven is een opera’ waarin zij optrad als operazangeres en als actrice met de medewerking van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

In 2009 werd Stichting Voice Actually! opgericht.

2010-2011 was het jaar van de voorstelling ‘In viaggio’, en in 2012 ‘Pre-ludiando’ met originele muziek van Oscar winnaar Gabriel Yared.

Het theatraal concept voor 2014-2015 was het theaterconcert ‘Liederen van heimwee en saamhorigheid’. Carla werd begeleid door pianiste en accordeoniste Nettie Krull; medewerking volgde aan United States of Opera, Opera Dagen. In 2016 was Carla een van de artiesten van het Stichting Granate ‘Reading Gilgamesh’ project. Tegelijkertijd werkte zij ook aan de try-outs van haar nieuwe programma ‘Naked’.

Carla heeft de Premio Assami Prijs voor Hedendaagse Muziek (2001) op haar naam staan net als de ‘Oscar della Musica’ Award voor de Beste Jonge Italiaanse Uitvoerende in Nederland.

In 2007 ontving Carla de Premio Leonardiano voor Muziek in Italië. Ze trad op voor de Deense, Nederlandse en Braziliaanse televisie.

De pers over Carla Regina

  • “De mezzosopraan uit Bari heeft vele elementen van een ideale Carmen: een markant dramatisch mezzo sopraangeluid, een sensuele uitstraling gekoppeld aan een briljant acteertalent.” (Westland Courant, NL)
  • “ She conveys music, singing, acting in a modern yet classical way, matching an expressive stage presence with a beautiful voice, full, intense and vibrant.” (Orpheus, Germany)
  • Her voice is a powerful and intense instrument, it comes straight to your heart. The complete mastering of her voice and her versatility are the strongest points of Carla Regina, Italian mezzo of many colours and nuances.” (Corriere del Teatro, Italy)
  • “…with a great deal of confidence and nonchalance, the singer showcases not only her vocal skills, but also her theatrical skills, and quite a stage presence.” (Primo piano-Italy)
  • “Carla Regina bewijst dat ze van vele markten thuis is. Ze brengt aria’s, jazzballads en Italiaanse folknummers op prachtige wijze.” (Het Parool-NL)